SENS - nowy system znakowania żywności w sklepach Carrefour
Carrefour Polska wprowadza nowy, dodatkowy system znakowania żywności o nazwie SENS, który informuje konsumentów o wartościach odżywczych i zalecanej częstotliwości spożywania danych produktów.
SENS, czyli Uproszczony System Znakowania Żywności (z fr. Système d’Étiquetage Nutritionnel Simplifié) to nowy sposób przekazywania klientom wiadomości żywieniowych. Ma on pomóc konsumentom w dokonywaniu świadomego wyboru produktów, a przez to ułatwić im układanie zdrowej, zbilansowanej diety.
SENS powstał we współpracy Grupy Carrefour z francuskim środowiskiem naukowym, a Polska jest pierwszym krajem, w którym wdrożony zostanie ten system.
Zadaniem SENS jest informowanie klientów o zalecanej częstotliwości spożywania danych produktów. Z tego powodu artykuły spożywcze podzielone zostały na cztery kategorie: produkty, które można spożywać bardzo często, często, umiarkowanie oraz sporadycznie lub w małych ilościach.
SENS dostarcza informacji w odniesieniu do całego produktu i obejmuje artykuły zarówno jedno-, jak i wieloskładnikowe. System nie wyklucza żadnego artykułu spożywczego. Grupuje produkty pod względem zalecanej częstotliwości ich spożywania. Czterem kategoriom produktów odpowiadają odpowiednie trójkąty o różnych kolorach i wypełnieniu. Nawiązują one do zawartości składników odżywczych i odnoszą się do zalecanej częstotliwości spożycia. Im bardziej wypełniony jest trójkąt, tym więcej i częściej można dany produkt spożywać.
Produkty oznakowane systemem SENS pojawią się we wszystkich sklepach sieci Carrefour jesienią 2017 r. Oznakowane nimi będą artykuły spożywcze marek własnych Carrefour oraz Jakość z Natury.
Dołącz do dyskusji: SENS - nowy system znakowania żywności w sklepach Carrefour