Jak Apple odchudziło iPada?
Apple znacząco zredukowało grubość i wagę iPada 2 w porównaniu do pierwszej wersji tabletu. Firma badawcza IHS iSuppli rozebrała urządzenie na części i przeanalizowała w jaki sposób udało się je odchudzić.
Wynosząca 8,8 milimetra grubość iPada 2 jest o 34 proc. mniejsza niż w przypadku pierwszego modelu, a wagę zredukowano o 15 proc. - z 700 do około 600 gramów.
Największą redukcję odnotowano w baterii, która ma tylko 2,5 milimetra grubości - o 59 proc. mniej niż w oryginalnym iPadzie (6,1 milimetra). Nowa konstrukcja pozwoliła też na zwiększenie gęstości mocy iPada 2, definiowanej jako stosunek okresu życia baterii do jej masy. To zmniejszyło wagę tabletu o 5 gramów, przy jednoczesnym zachowaniu takiej samej żywotności baterii.
Innym czynnikiem, który przyczynił się do odchudzenia tabletu, było wyeliminowanie metalowej ramki z wyświetlacza. Zmniejszyło to grubość podsystemu wyświetlacza o 17 proc., z 3 do 2,5 milimetra.
Apple zastosowało też nową technologię wykonania szkła przy nakładce ekranu dotykowego, co umożliwiło zredukowanie grubości tej nakładki o 25 proc., z 0,8 do 0,6 milimetra, przy jednoczesnym zachowaniu wytrzymałości.
W iPadzie 2 jest także o 19 proc. mniejsza odległość pomiędzy spodnią częścią wyświetlacza a wierzchem baterii. Wynosi ona 1,3 milmetra, wobec 1,6 milimetra w pierwszej wersji tabletu.
Specjaliści z IHS iSuppli oszacowali też, że łączny koszt elementów zastosowanych w iPadzie 2 w wersji z pamięcią 32 GB wynosi 326,6 dolara (więcej na ten temat).
Dołącz do dyskusji: Jak Apple odchudziło iPada?