Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2012-01-09

A A A POLEĆ DRUKUJ

Komentarz: Zdrowy prezent na Dzień Babci i Dziadka!

150x110

Niezwykle ciepło i z sentymentem wspominamy kuchnię naszych babć. Ze względu na długi czas przygotowywania, sami zazwyczaj nie mamy za wiele okazji, by odtworzyć ulubione posiłki z naszego dzieciństwa. Dzień Babci i Dziadka to doskonały moment, by na chwilę odwrócić role i zaprosić naszych seniorów na smaczne i zdrowe jedzenie przygotowane specjalnie dla nich z okazji ich święta.

Pamiętajmy jednak, że nasi dziadkowie to w przeważającej mierze smakosze tradycyjnych dań i potrawy kuchni tajskiej czy molekularnej mogą im nie przypaść do gustu. Co więc możemy zaserwować naszym seniorom, by posiłek był nie tylko smaczny, ale przede wszystkim dla nich zdrowy? – mówi Agnieszka Piskała, Specjalista ds. Żywienia z Nestlé Polska S.A.


…by zaostrzyć apetyt PRZYSTAWKA

Nieodzownym elementem każdego wykwintnego dania jest zimna lub ciepła przystawka. Im bardziej wyszukana, tym skuteczniej pobudzi apetyt! Warto podać Babciom i Dziadkom zakąskę rybną. Niekoniecznie muszą to być ruloniki z wędzonego łososia – ze względu na niejednorodną, trudną do przegryzienia konsystencję ryby – ale pasta z makreli czy tradycyjny śledź z cebulką na pewno ucieszą ich podniebienie.

Ważne: Ryby morskie to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają serce i zapobiegają miażdżycy. Osoby w jesieni życia powinny spożywać ryby morskie przynajmniej trzy razy w tygodniu. Dodatkowo, zawarty w nich jod sprzyja prawidłowej pracy tarczycy i wspomaga odporność.

PIERWSZE DANIE

Na pierwsze danie warto zaserwować Babciom i Dziadkom delikatną, warzywną zupę krem np. z selerów, dyni czy brokułów. Jest pożywna, łatwa w przygotowaniu, a jej lekka konsystencja przypadnie do gustu naszym seniorom. Warzywa podane w takiej formie są nie tylko smaczne, ale również lekkostrawne, a jednocześnie dostarczają większości potrzebnych składników odżywczych, w tym prowitaminy A i błonnika.

Ważne: Osoby starsze niejednokrotnie wykluczają ze swojej diety warzywa i owoce ze względu na problemy z ich trawieniem czy też gryzieniem. Tymczasem zamiast je eliminować warto podać je w odpowiedniej formie. Są cennym źródłem błonnika, który reguluje procesy trawienia i przyspiesza perystaltykę jelit. To bardzo ważne, ponieważ wraz z wiekiem metabolizm ulega spowolnieniu, a prawidłowe trawienie ma przecież istotny wpływ na dobre samopoczucie każdego dnia.

A na DRUGIE..

Tradycji nigdy za wiele! Na drugie danie nie bójmy się zatem podać ziemniaków.

Ważne: Ziemniaki to najcenniejsze w naszej diecie źródło witaminy C, która wspomaga naturalną odporność. Warto o nią zadbać u naszych dziadków, gdyż – zwłaszcza w okresie zimowym – są oni szczególnie podatni na infekcje. A te w starszym wieku mogą być wyjątkowo dokuczliwe. Skutki ich niedoleczonej grypy czy anginy przypominają o sobie znacznie dłużej niż ma to miejsce u osób młodszych. Dodatkowo, ziemniaki to olbrzymie bogactwo potasu. Pierwiastek ten jest niezbędny w prawidłowej pracy serca oraz zapobiega nocnym skurczom, na które często cierpią osoby starsze. Jednym z kluczowych powodów niedoboru tego ważnego składnika mineralnego w diecie seniorów jest nadużywanie soli, która przyspiesza wydalanie potasu z organizmu.

W duecie z ziemniakami najlepszy będzie kawałek duszonego mięsa wołowego. Bitki wołowe są delikatne w smaku. Uduszone stanowią danie znacznie zdrowsze niż tradycyjnie smażony kotlet.

Ważne: Im bardziej czerwone mięso, tym większa w nim zawartość łatwo przyswajalnego żelaza. To ważny składnik w codziennym odżywianiu seniorów. Wielu z nich – ze względu na dość monotonną i ograniczoną dietę – cierpi na niedobór tego pierwiastka, co objawia się anemią, apatią, osłabieniem, ciągłym uczuciem zmęczenia, bladą cerą i zwiększoną podatnością na infekcje. By jednak zawarte w mięsie żelazo zostało skutecznie przyswojone przez organizm potrzebuje „towarzystwa” witaminy C. Choć jej dobrym źródłem jest w okresie zimy kapusta kwaszona, to pamiętajmy, że żołądki osób starszych są szczególnie wrażliwe na potrawy ciężkostrawne. Z duszonym mięsem doskonale komponuje się natomiast jarzynka z gotowanych buraków. To niezwykle delikatne w smaku warzywo oprócz dużej zawartości witaminy C i kwasu foliowego ma silne właściwości odkwaszające. Warto o tym pamiętać zwłaszcza, jeśli w codziennej diecie dziadków przeważają produkty pochodzenia zwierzęcego typu mięso i nabiał, a brakuje wyrobów zbożowych, warzyw i owoców.

…i małe co nieco na DESER

Nie ma obiadu bez deseru! Jednak w zastępstwie wysokokalorycznej melby warto przygotować dla dziadków ciasto orzechowe na bazie zmielonych orzechów włoskich i migdałów. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe oraz witamina E poprawią sprawność umysłową zapobiegając demencji starczej. Jeśli więc po takim deserze nabierzemy ochoty na grę w szachy lub scrabble nie zdziwmy się, że przegramy z kretesem, a nasz dziadek rozłoży nas na łopatki swoim refleksem i logicznym myśleniem.

Do ciasta oczywiście aromatyczna kawa lub herbata według upodobań seniora. No i nie zapomnijmy wyjąć z szafki wiśniowej naleweczki. To łagodzi obyczaje, zmniejsza pokoleniowy dystans i przyspiesza trawienie. W tym wyjątkowym dniu podarujmy jednak naszym dziadkom przede wszystkim to, co najcenniejsze, czyli serce do jedzenia.





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS