Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2010-11-30

A A A POLEĆ DRUKUJ

Olej słonecznikowy w produktach McCain - innowacja w żywieniu

Na świecie istnieje niezwykle wiele odmian oleju. W trosce o dobro swoich klientów firma McCain, lider rynku i innowacji w obszarze mrożonych produktów ziemniaczanych, sięga po olej słonecznikowy, aby poprawić profil odżywczy swoich frytek i specjalności bez kompromisu dla smaku i przyjemności.

Aby być zdrowym, każdego dnia powinniśmy dostarczyć do organizmu do 70 gram tłuszczu. Dietetycy zalecają, aby 90% codziennej dawki stanowiły tłuszcze nienasycone. Jak przekonują – ich brak może spowodować problemy z koncentracją, pamięcią, problemy ze skórą czy choćby na tle psychicznym. Po jakie zatem produkty spożywcze sięgać?

McCain w trosce o swoich konsumentów od lat pracuje nad ulepszeniem produktów, co zgodne jest z ideą firmy „Dobre jedzenie produkowane przez dobrych ludzi z dobrych składników, aby każdy czuł się dobrze – McCain. It’s all good.” Chęć osiągnięcia doskonałości we wszystkich obszarach działania, zobligowała specjalistów McCain do stworzenia zdrowszego oleju, który zawiera nie więcej niż 20% nasyconych kwasów tłuszczowych. Pierwszym krokiem ku polepszeniu jakości produktów był Zbilansowany Olej 1 firmy McCain, w którym znalazło się ich 30%. 2010 rok przynosi jednak kolejną zmianę bez kompromisu dla smaku i przyjemności w jedzeniu.

„Liczne badania wykazują niekorzystny wpływ tłuszczów nasyconych na poziom cholesterolu. Dlatego też firma McCain od 2006 roku zmniejszyła o 40% ilość tłuszczów nasyconych w swoich produktach. Obecnie wdrażamy do produkcji nasz nowy olej słonecznikowy, który nie ma wpływu na smak produktów, ale jest lepszy dla naszego organizmu i zdrowia” – mówi Katarzyna Woźniak, Product Manager z firmy McCain.

Od września 2010 roku do produkcji frytek i specjalności z ziemniaczanych McCain używany jest olej słonecznikowy. Ze względu na to, że wersja klasyczna oleju słonecznikowego jest mało odporna na temperaturę i nie nadaje się do smażenia, specjaliści McCain wykorzystali dodatkowo wysokooleinowy olej słonecznikowy. Mieszanka, składająca się w 80% z klasycznego oleju słonecznikowego oraz w 20% z wysokooleinowego, pozwoliła na stworzenie optymalnej wersji, która zawiera więcej niż  80% zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki zawartości wysokooleinowego oleju słonecznikowego mieszanka zyskała stabilność termiczną, dzięki czemu wszystkie produkty McCain są bezpieczne i smaczne. Stanowi to najlepszy z możliwych kompromisów, pomiędzy dobrym smakiem i przyjemnością, a odpowiednim żywieniem.

Innowacyjny olej McCain został wprowadzony we wszystkich państwach Europy. Teraz więc sięgając po swoje ulubione frytki McCain masz pewność, że składają się one z ziemniaków oraz 100% oleju słonecznikowego, stanowiąc tym samym czystą kulinarną przyjemność, która wpisuje się idealnie w zbilansowaną dietę.





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS