Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2010-08-17

A A A POLEĆ DRUKUJ

Sposób na obiad dla dziecka

Jeśli szukasz przepisu na pyszne i pomysłowe dania dla swojej pociechy zapraszamy do zapoznania się z poniższym tekstem. Zebraliśmy w nim przepisy, które rozbudzą dziecięca fantazję. Zaproś dziecko do kuchni, ustal plan działania i wspólnie przygotujcie pyszny posiłek. Poprzez angażowanie dziecka w przygotowanie dania przekonasz je bez trudu, że pomaganie w domowych obowiązkach jest naturalne i przyjemne. Zobacz ile radości przyniesie Wam wspólne gotowanie. Po jeszcze więcej przepisów zapraszamy na stronę http://www.knorr.pl/strona/przepisy-dla-dzieci. 

Zupa

Słoneczna zupa

Składniki:
  • Bulionetka Bulion wołowy KNORR
  • 5 marchewek (ok. 800 g)
  • 1 mała pietruszka (ok. 80 g)
  • 1 cebula(ok. 80 g)
  • Rama Culinesse do smażenia
  • Pieprz
  • Cukier do smaku
Sposób przyrządzania:

Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, podsmaż w garnku na Ramie Culinesse i następnie dodaj resztę warzyw. Całość zalej 1 litrem wody i dodaj Bulionetkę KNORR. Gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie wszystko zmiksuj i dopraw do smaku. Najlepiej podawać z groszkiem ptysiowym. 

Danie główne

Czapka krasnala - Gyros w tortilli 

Składniki:

  • 1 paczka tortilli
  • 300 g piersi z indyka
  • 1 łyżka Przyprawy do gyrosa KNORR
  • 1 Sos sałatkowy czosnkowy Knorr
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 zielone ogórki
  • 50 ml oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z indyka pokrój w drobne w paseczki. Zamarynuj w Przyprawie do gyrosa KNORR i podsmaż na patelni.
  2. Ogórki obierz ze skóry i zetrzyj je na tarce. Jogurt wymieszaj z sosem czosnkowym KNORR  i połącz z ogórkiem, tworząc sos tzatziki.
  3. Tortillę zwiń w rożek, włóż do niej podsmażonego indyka i na koniec polej sosem tzatziki.

 

Szaszłyki prawdziwych piratów 

Składniki:

·         400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

·         2 jajka

·         1 średniej wielkości marchewka

·         Posiekana natka pietruszki

·         200 g bułki tartej

·         Bulionetka bulion wołowy KNORR

·         3 rodzaje papryki po 1 sztuce: papryka żółta, zielona, czerwona

·         Patyczki do szaszłyków

·         Ogórek do dekoracji

Sposób wykonania:

W 100 ml wody ugotuj bulionetkę KNORR i wystudź. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, startą marchewką i bulionetką. W razie konieczności dopraw. Formuj małe kulki - dzieci na pewno chętnie zrobią to za Ciebie. Razem z dzieckiem panieruj kulki w bułce tartej  i smaż na patelni, aż nabiorą rumianego koloru. Odstaw na ręczniku papierowym. Kulki można również opiec w piekarniku bez użycia tłuszczu. Niech dziecko za pomocą plastikowego noża pokroi paprykę w dużą kostkę. Razem z maluchem nadziewaj na patyczki na przemian mięsne kulki i paprykę. Uważaj, aby mięso było już odpowiednio wystudzone. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 10 minut. Podawaj np. z  Fixem KNORR Danie na dziś Spaghetti Napoli. Potrawę udekoruj wachlarzykami z ogórka. Ogórka przekrój wzdłuż na pół. Następnie krój w plastry, docinając do końca np. co trzeci, lub co piąty plasterek. Rozkładaj jak wachlarzyk.

 

Kosmiczne Ślimaki

 

Składniki:

·         0,5 l mleka

·         20 dag mąki pszennej

·         4 jajka

·         30 ml oleju

·         Szczypta cukru i soli

·         Przyprawa w mini kostkach Pietruszka KNORR

·         Przyprawa w mini kostkach Bazylia KNORR

·         10 plasterków szynki

·         200 g naturalnego twarożku

·         150 g mrożonego szpinaku

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto naleśnikowe. Dzieci na pewno z chęcią odmierzą wszystkie składniki. Do miski wlej mleko, dodaj jaja, olej, szczyptę soli, pieprzu oraz przyprawy w mini kostkach KNORR. Na końcu stopniowo dodawaj mąkę i cały czas mieszaj. Ciasto zabarw na zielono szpinakiem i całość zmiksuj za pomocą blendera. Smaż zielone naleśniki. Gotowe placki dzieci mogą smarować serkiem i kłaść szynkę. Zwiń naleśniki przy użyciu folii spożywczej i odstaw do lodówki na 1 godzinę, tak aby ruloniki dobrze się skleiły. Następnie krój w plastry, z których każdy razem z dzieckiem przekłuwaj wykałaczką. W środku powinny powstać ślimaczki z serka i szynki. 

 

Pizza „Twarz” 

Składniki:

·         1 opakowanie Pizzy KNORR

·         1 szklanka tartego sera mozarella (ok. 200 g)

·         1 czerwona cebula (ok. 80 g)

Do dekoracji:

·         1 pomidor (ok. 80 g)

·         kilka sztuk czarnych oliwek (ok. 25 g)

·         3 plasterki szynki (ok. 15 g)

·         1 czerwona cebula (ok. 80 g)

·         1 duża pieczarka (ok. 30 g)

·         50 g rucoli

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na pizzę możemy przygotować razem z dzieckiem według przepisu na opakowaniu. Pozwól aby dziecko spróbowało samo ukręcić pizzę. Przygotuj sos do pizzy według przepisu na opakowaniu. Po uformowaniu pizzy pozwól dziecku posmarować ją sosem, posypywać serem i układać na niej warzywa tak, aby pizza zaczęła przypominać warzywną buzię. Pizzę piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220° C.

 

 Sałatka

Tęczowa sałatka

Składniki:

·         300 g młodego szpinaku

·         3 pomarańcze

·         3 grejpfruty

·         1 marchewka

·         10 g orzechów włoskich

·         Sos sałatkowy Zioła ogrodowe KNORR

Sposób wykonania:

1.    Szpinak umyj, następnie osusz i przełóż do miski.

2.    Marchewkę zetrzyj na tarce połącz ze szpinakiem.

3.    Z pomarańczy i grejpfrutów wytnij filety, a z reszty owoców wyciśnij sok. 

4.    Powstały sok pomieszaj z oliwą z oliwek i sosem sałatkowym KNORR. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszaj. Sałatkę rozłóż do misek, a po wierzchu posyp orzechami.

 

Po więcej przepisów na pyszne dania zapraszamy na http://www.knorr.pl/strona/przepisy-dla-dzieci

 







Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS