Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2011-05-11

A A A POLEĆ DRUKUJ

Wiosenne porządki w bulionach WINIARY

150x110

Bulionowa rewolucja. Tak w skrócie można nazwać działania podejmowane w okresie styczeń-maj 2011 przez WINIARY, które mają na celu lepszą segmentację produktów marki. Wcześniej ilość i monotonia opakowań mogły wydawać się przytłaczające. Ich podział uległ więc uproszczeniu, a opakowania wyrazistym zmianom. Jest przejrzyściej. Ułatwi to konsumentom orientację w ofercie i pozwoli skupić uwagę na tym, jak wiele ciekawych zastosowań ma sam produkt. Mięsa, ryby, zupy, sosy, warzywa, ryż, makarony, kasze – możliwości jest mnóstwo! Kulinarne inspiracje znajdują się na opakowaniach nowych bulionów i stronie www.winiary.pl/KostkaDnia

W ramach nowych porządków marki WINIARY na sklepowych półkach pojawią się trzy linie bulionów i odpowiadające im trzy poziomy cenowe: Domowa Kuchnia, Kostka do Smaku oraz Warianty podstawowe. Znalezienie poszczególnych rodzajów ułatwi nowy design opakowań z wyrazistymi kolorowymi ikonami każdego smaku. Będą one lepiej wyeksponowane dzięki nowym tackom zbiorczym, które odsłaniają większą część frontu opakowania. Ulepszono też jakość samych pudełek - wykonane są z lepszego papieru i mają teraz bardzo wygodne otwarcie. Dla jeszcze większej wygody pojedyncze kostki otoczono kolorowymi owijkami, które znacznie ułatwią znalezienie odpowiedniego smaku po wyjęciu z pudełka.

Na opakowaniach Klienci znajdą też inspiracje, jak oraz z czym stosować produkt, nie tylko do zupy. Gotowe przepisy będą świetną wskazówką dla Konsumentów chcących używać kostek bulionowych w codziennym gotowaniu. Dodatkowe inspiracje można też zaczerpnąć ze strony www.winiary.pl/KostkaDnia, na której znajdują się kulinarne podpowiedzi.

- Do niedawna każda kostka wydawała się taka sama. Konsumenci nie widzieli np. różnicy pomiędzy bulionem Kogutek, a bulionami drobiowymi – mówi Tomasz Dębowski, Senior Product Manager w Dziale Marketingu WINIARY. Brakowało też wyraźnych podpowiedzi na to, jak wykorzystać różne rodzaje bulionów. Przecież kostki nie muszą być używane wyłącznie do zup. To produkt bardzo uniwersalny i mający szerokie zastosowanie – wystarczy tylko poświecić mu nieco więcej uwagi, a na pewno nas zaskoczy!

Jak tłumaczy Jerzy Pasikowski, doradca kulinarny Nestlé, kostki bulionowe doskonale sprawdzają się w niemal każdym kuchennym wyzwaniu, a najwybitniejsi kucharze świata używają ich do wzbogacenia bardzo wielu dań:

- Buliony można praktycznie stosować do wszystkiego. Do duszenia mięsa czy warzyw. Kostki bulionowe świetnie sprawdzają się przy rybach, makaronach, ryżu czy kaszach. Są także świetnym dodatkiem np. do groszku – wystarczy go wsypać do gotującego się bulionu drobiowego. Po ugotowaniu można dodać parę listków sałaty i podsmażony boczek. Bulion potrafi bardzo wzbogacić i uszlachetnić smak każdej prostej potrawy. Idealnie sprawdza się w domowym gotowaniu.

Ciekawe przepisy znajdujące się na odwrocie nowych opakowań bulionów WINIARY na pewno ułatwią i uatrakcyjnią gotowanie każdej Pani domu.

Nowy podział bulionów zakłada poukładanie asortymentu produktów w trzech kategoriach:

1)      Domowa Kuchnia – półka Premium, sugerowana cena to 2,37 zł za 60g i 4,49 zł za 120g.

  1. Rosół Drobiowo-wołowy,
  2. Rosół Drobiowy z Włoszczyzną,
  3. Bulion Grzybowy.

2)      Kostka do Smaku – półka Medium, sugerowana cena to 2,06 zł za 60g.

  1. Drobiowa,
  2. Warzywna,
  3. Wołowa.

3)      Warianty podstawowe – półka Mainstream, sugerowana cena to 1,95 zł za 60g i 3,81 zł za 120g.

  1. Rosół Drobiowy,
  2. Rosół Wołowy,
  3. Bulion Warzywny,
  4. Bulion Drobiowy z Liściem Laurowym i Zielem Angielskim,
  5. Bulion na Żeberkach oraz Kostka Mięsna.

 

BULIONY NIE TYLKO DO ZUP – przepisy: 

Spaghetti z sosem mięsnym (4 porcje)
1 kostka Rosołu wołowego WINIARY
250 g makaronu spaghetti
1 mały zielony ogórek
1 pomidor
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
250 g mięsa mielonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
50 g sera typu Parmezan

Rosół rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Ogórka pokroić w kostkę. Pomidora obrać ze skórki i drobno pokroić. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso, ogórka, pomidora, koncentrat pomidorowy i Rosół.  Dusić razem około 30 minut. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Podawać z makaronem. Posypać serem.

Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania: 30 minut

Wartość energetyczna:

  • Całość:1062 kcal
  • 1 porcja:265 kcal  

 

Zupa z zielonego groszku (4 porcje)

2 kostki Rosołu drobiowo-wołowego Domowa kuchnia WINIARY
2 filety z kurczaka
200 zielonego groszku (mrożonego)
kawałek pora
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, papryka ostra

Filety z kurczaka zalać 5 szklanki wody, zagotować, dodać kostki rosołowe. Gotować 20 minut. Mięso wyjąć i pokroić w ukośne plastry, następnie dodać groszek zielony i gotować jeszcze przez 5 minut. Por pokroić w plasterki, czosnek posiekać, podsmażyć z porem na maśle i połączyć z rosołem. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z makaronem nitki.

Czas przygotowania: 10-15 minut
Czas oczekiwania: 30-35 minut

Wartość energetyczna:

  • Całość 719 kcal
  • 1 porcja ok. 180 kcal

 

Karp w szarym sosie (6 porcji)

2 kostki  Bulionu warzywnego WINIARY
1,5 kg karpia
2 duże cebule
3 łyżki rodzynek
1 łyżka cukru
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1 łyżka płatków migdałowych
pieprz

Karpia oczyścić, pokroić w dzwonka. Cebulę oczyścić, przekroić na połowę. Bulion warzywny rozprowadzić w 750 ml wrzącej wody. Dodać rybę i cebulę. Gotować 20 min. Wyjąć. Rodzynki namoczyć. Odsączyć. Zrobić karmel: cukier smażyć na patelni, gdy się rozpuści i zbrązowieje dodać ½ szklanki gorącej wody. Masło roztopić, dodać mąkę, lekko zrumienić. Dodać 3 szklanki wywaru z ryby, karmel, rodzynki i płatki migdałowe. Doprawić pieprzem. Rybę polać sosem.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas oczekiwania: 20 minut

Wartość energetyczna:

  • Całość  1644 kcal
  • 1 porcja  274 kcal 

 

Cukinia faszerowana ryżem (4 porcje)

Farsz:

1 kostka Bulionu Drobiowego z zielem angielskim i liściem laurowym WINIARY
1 cebula
2 łyżki masła
1/2 szkl. ryżu
50 g startego żółtego sera
2 cukinie (po 200 g)
2 łyżki sera parmezan
sól, pieprz
oliwa

Bulion rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Do cebuli wsypać ryż i mieszając, smażyć przez chwilę. Podlewać stopniowo bulionem, często mieszając. Kiedy ryż będzie miękki dodać starty ser, doprawić pieprzem.. Cukinie przekroić na połowę, wydrążyć nasiona, lekko posolić. Nałożyć porcje farszu, posypać parmezanem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekać przez 
 25 minut. Podawać z Sosem czosnkowym.

Czas przygotowania: 25 minut
Czas oczekiwania: 25 minut

Wartość energetyczna:

  • Całość 971 kcal
  • 1 porcja ok. 243 kcal

 

Rolady z kurczaka w sosie owocowym ( 4 porcje)

1 kostka Rosołu drobiowego WINIARY
4 filety z kurczaka
1 marchewka
12 suszonych śliwek
2 łyżki oleju
1 jabłko
2 łyżki rodzynek
sok cytrynowy
sól, pieprz, curry

Rosół drobiowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Filety rozbić przez folię, oprószyć solą i pieprzem. Marchew obrać i przekroić na 4 części, gotować 10 minut. Na każdym filecie ułożyć kawałek marchewki oraz 2 śliwki. Mięso zrolować, spiąć wykałaczkami. Rolady zrumienić na oleju. Dodać Rosół drobiowy. Dusić pod przykryciem 15 minut. Jabłko obrać pokroić w kostkę. Jabłko, rodzynki i pozostałe śliwki dodać do mięsa. Dusić 10 minut. Doprawić sokiem z cytryny curry.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas oczekiwania: 25 minut

Wartość energetyczna:

  • Całość: 1158 kcal
  • 1 porcja ok. 290 kcal

* * *

WINIARY to marka, która od 70-ciu lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują nowoczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla całej rodziny. Zupy, buliony, sosy, Pomysły na…, dania instant, majonezy, przyprawy, galaretki, kisiele, czy budynie – w sumie ponad 200 różnych wyrobów kulinarnych WINIARY, które w szybki i prosty sposób pozwalają przyrządzić domowy posiłek.

 





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS